0 ×
Вашата количка е празна.

6 фактора, ускоряващи процесите на стареене

29 август 2021, от admin

Какво представлява стареенето?

Стареенето е естествен процес, а не болест. Това е нещо, което всеки преживява и с което може да се справи по положителен начин. В идеалния случай старостта се съпътства от много предимства – време само за себе си, в което да се наслаждавате напълно на живота, възможност да помагате на другите (както и удоволствието да гледате как вашите деца, внуци и правнуци процъфтяват) и, разбира се, мъдрост.

Но за много хора старостта е синоним на лошо здраве и увреждане. Това е твърде жалко, тъй като повечето от заболяванията, свързани със стареенето (артрит, депресия, диабет, рак, сексуална дисфункция, слабост, сърдечни заболявания, храносмилателни проблеми и т. н.) не са неизбежна част от остаряването.

Тези „свързани с възрастта разстройства” се причиняват главно от фактори на начина на живот, заедно с генетична предразположеност. Ако сте млади или на средна възраст, можете да предотвратите много проблеми, като промените навиците си още днес. Ако сте по-възрастни и вече изпитвате здравословни проблеми, не е късно да внесете баланс и хармония във вашата система.

Нормалното стареене настъпва, когато старите клетки започват да умират по-бързо, отколкото се произвеждат нови. И понеже тъканите на тялото разполагат с по-малко клетки, които могат да се използват, те започват да дегенерират и да функционират неправилно. С други думи, изглежда, че човешките клетки са предварително програмирани да имат максимален живот. И все пак ключът е да се предотврати преждевременното стареене, при което човек остарява по-бързо от генетичното си програмиране. Освен това повечето ще се съгласят, че качеството на живот е от първостепенно значение за продължителността на живота.

Кои са факторите, причиняващи преждевременно стареене?

Съществуват много фактори, които ускоряват процесите на стареене, но най-важните сред тях са:

1. Високи нива на кръвната захар – повишените нива на глюкоза водят до ензимен процес, известен като гликозилиране (да не се бърка с гликиране, който не е ензимен процес!). Това допринася за слаба имунна система и ускорява стареенето. Пример за такъв процес е диабетът.
2. Липса на движение – ако не се движите и не спортувате редовно, увеличавате риска от почти всички видове разстройства, включително артрит, диабет, остеопороза и сърдечни заболявания.
3. Свободни радикали – когато присъстват в огромно количество в организма, свободните радикали атакуват здравите клетки, като понякога мутират тяхната ДНК или ги унищожават. Когато клетките са повредени или умират преждевременно, нормалният процес на стареене се ускорява и тялото става уязвимо към животозастрашаващи заболявания като атеросклероза, дегенеративни заболявания и рак.
4. Твърде много стрес – хората, които понасят продължителни периоди на силен стрес, са по-склонни да развият хронично заболяване. Един от основните стресори при по-възрастните хора е самотата. Много от тях се оттеглят от интелектуалните дейности, социалните задължения, спорта и упражненията, но прекратяването на тези основни занимания е свързано с повишен риск от заболяване и по-кратък живот.
5. Хормонален дисбаланс – хормоналният баланс е ключът към здравословното стареене. Това важи особено за хормоните на стреса като дехидроепиандростерон (DHEA) и кортизол. Дефицитът или необичайното повишаване на тези хормони (особено на кортизола) разрушава имунната система и ускорява стареенето. Хормонът на растежа също може да играе специална роля в забавянето на „часовника на стареенето”.
6. Хранителни дефицити – лошото хранене допринася за стомашно-чревни нарушения, които могат да потиснат способността на организма да абсорбира важни витамини и минерали. Диета с високо съдържание на въглехидрати като цяло е бедна на основни хранителни вещества, включително антиоксиданти и фибри.  

Комбинацията от балансирано хранене и природосъобразен начин на живот, включващ регулярни упражнения и техники за релаксация, може значително да забави процесите на стареене, но не и да ги отмени. В крайна сметка старостта не е болест (и в никакъв случай не е задължително да бъде съпътствана от редица заболявания!), а просто поредният етап в живота – приемете я като „втора младост” с неизменните плюсове на „златната възраст”.   

Източник: www.americasnaturaldoctor.com
Снимка: www.pexels.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *