0 ×
Вашата количка е празна.

9 хранителни дефицита, свързани с различни психични разстройства

6 август 2023, от admin

Пациентите, страдащи от психични разстройства, често проявяват недостиг на важни витамини, минерали и други хранителни вещества. Тези хранителни вещества играят ключова роля в различни процеси, които регулират мозъчната функция и настроението.

За съжаление, храненето все още не е във фокуса на обучението в областта на психичното здраве. Когато става въпрос за лечение на психични разстройства, изборът на храни, които повишават настроението, до голяма степен е пренебрегвана стратегия.

Въпреки това, повечето здравни специалисти са на мнение, че коригирането на хранителните дефицити, осигуряването на добре планирана и чиста диета, богата на хранителни вещества, и премахването на токсичните елементи както в диетата, така и в обкръжаващата среда могат да доведат до съществени положителни промени в психичното здраве.  

Аминокиселини

Аминокиселините са градивните елементи на протеина. Недостигът на невротрансмитери като гама-аминобутирова киселина (GABA), допамин, норадреналин и серотонин често се свързва с депресия. Изследователите са открили, че хранителните добавки с подходящи количества от аминокиселините 5-хидрокситриптофан (който е прекурсор на серотонина) и L-тирозин (който помага на нервните клетки да комуникират) могат да бъдат безопасно и ефективно лечение на депресия.

Витамини от група B

Витамините от група B (особено B6, B9 и B12) са изключително важни, когато става въпрос за депресия и тревожност. Те помагат за контрола и производството на мозъчните химикали, които влияят на настроението и други неврологични процеси.

Така например дефицитът на витамин B12 е в основата на когнитивни, неврологични и психиатрични проблеми, както и на депресивни състояния. Той не само може да предизвика симптоми в нервната система и червените кръвни клетки, но и да повлияе на невротрансмитерните пътища.

Хората, които поради една или друга причина не усвояват витамин B12 от храната, могат да се възползват от разнообразните хранителни добавки с този витамин (най-бионалични негови форми са метилкобаламин и хидроксокобаламин).

Витамин D

Витамин D играе критична роля за оптималното развитие на мозъка и е ключова съставка в производството на допамин, който е свързан с мотивацията, търсенето на награда и удоволствието. Когато нивата на допамин са ниски, нямате стремеж да направите каквото и да било, което да доведе до бъдеща награда.

Ниските нива на витамин D имат връзка с редица психиатрични състояния, включително депресия, и суплементирането дава някои положителни резултати. Това е така, защото витамин D подпомага производството на серотонин – хормонът на щастието.

Хората, изложени на риск от дефицит на витамин D, като бременни, малки деца и по-възрастни хора, е добре да помислят за прием на съответните хранителни добавки.

Желязо

Желязото е минерал, необходим за правилното развитие на мозъка и нервите. Недостигът му може да изостри или отключи различни психиатрични симптоми като депресия, лоша концентрация, раздразнителност и тревожност, а тежкият му дефицит в ранна детска възраст е в състояние да причини необратими когнитивни увреждания, които да доведат до забавено развитие.

От друга страна, твърде много желязо (особено хем желязото от животинските храни) също може да се окаже проблем. Изследванията показват, че големи количества хем желязо, открити в червеното месо, могат да нанесат вреда, ако капацитетът на организма да свързва желязото е превишен. Това е така, защото хем желязото има способността да се натрупва в мозъка, предизвиквайки производството на свободни радикали и увеличавайки възпалението и оксидативния стрес, като дори може да ускори развитието на болест на Алцхаймер или диабет.

Магнезий

Магнезият е друг важен минерал за мозъка, който подобрява синтеза на гама-аминобутировата киселина (GABA) чрез инхибиране активността на глутамата (възбуждащ невротрансмитер). Също така играе важна роля в митохондриалната функция, като повишава производството на аденозин трифосфат (ATF) и същевременно намалява оксидативния стрес.

Любопитен факт е, че според проучвания приемът на хранителни добавки с магнезий при пациенти с магнезиев дефицит е сравним с приема на трициклични антидепресанти.

Омега-3 мастни киселини

Липсата на достатъчно омега-3 мастни киселини в диетата ви (и консумацията на храни, съдържащи големи количества омега-6 мастни киселини) може да увеличи производството на възпалителни химикали в организма, което да влоши неврологичната функция.

Ейкозапентаеновата (EPA) и докозахексаеновата (DHA) киселини са критични за нормалната мозъчна функция и развитието през всички етапи от живота. Те присъстват в изобилие в клетъчните мембрани на мозъчните клетки и спомагат за по-лесната комуникация между невроните. Подкрепят мозъчния кръвен поток и растежа на мозъчната тъкан, както и синтеза и функционирането на невротрансмитерите.

Адекватният прием на омега-3 мастни киселини намалява възпалението и оксидативния стрес, както и производството на бета-амилоидни плаки в мозъка – отличителна характеристика на болестта на Алцхаймер. Освен това повишава нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF) и подобрява инсулиновото сигнализиране.

Увеличете приема на омега-3 мастни киселини като включите и достатъчно надеждни източници на алфа-линоленова киселина (ALA) – друг вид омега-3 мастна киселина, намираща се в храни като конопено семе, ленено семе, морски водорасли, орехи и т. н., която изисква допълнително преобразуване в организма, за да стане бионалична.

Селен

Ниският прием на селен също се свързва с депресия и лошо настроение. Според проучвания селенът може да намали тревожността и подобри настроението, но са необходими допълнителни изследвания в тази насока.

Хром

Хромът е друго хранително вещество, чийто дефицит се свързва с депресия. Това се дължи на способността му да регулира ключови, небалансирани невротрансмитери при различни психични разстройства.

Цинк

Цинкът е основен минерал с множество функции в централната нервна система, включително модулирането на определени невротрансмитери като гама-аминобутирова киселина (GABA) и секреторното сигнализиране на определени неврони в мозъка. Дефицитът на цинк се свързва с депресия, както и с когнитивни нарушения и невродегенерация.

Ако решите да приемате цинк под формата на хранителна добавка, имайте предвид, че това е минерал, който не трябва да се приема дългосрочно, освен под лекарско наблюдение.

Има редица подкрепени от науката стратегии, които да прилагате, за да се грижите за психичното си здраве – от водене на дневник, през практикуване на благодарност, до медитация. Една често пренебрегвана стратегия обаче е идентифицирането на хранителните дефицити в организма ви – знаейки какво може да ви липсва и как да запълните тези пропуски, имате реалния шанс да започнете да мислите по-ясно или дори да се почувствате по-щастливи, отколкото преди.

Източник: www.goodnesslover.com
Снимка: www.pexels.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *