0 ×
Вашата количка е празна.

9 стратегии за подобряване на съня

4 август 2019, от admin

Лятото е сезонът на ваканционните пътувания и нощните забави, разнообразната храна и хубавите преживявания. Често пъти обаче това е за сметка на качествения (и количествен) сън. Може да не осъзнавате важността на съня, но той е нещото, което ви балансира, енергизира и лекува. Ето и 9 стратегии, чрез които да подобрите съня си (а и цялостното си здраве) не само през лятото:

1. Включете в менюто си билки и добавки, допринасящи за спокоен сън – ашваганда, валериана, кудзу, лайка, маточина, пасифлора, както и витамин B6, гама-аминобутирова киселина (GABA), мелатонин и L-теанин осигуряват по-бързо и лесно заспиване и дълбок сън през цялата нощ.
2. Изключете всички светлини, преди да си легнете – изкуствените светлини (жълта, зелена и синя), които се излъчват от устройства като компютърни и ТВ екрани, лампи, смартфони и дори улични лампи, объркват циркадния ритъм и производството на мелатонин.
3. Не пийте кафе следобяд – кофеинът повишава нивата на адреналин и кортизол в кръвта до 6 часа след приема му, което възпрепятства качествения сън.
4. Не употребявайте алкохол преди сън – алкохолът е диуретик и причинява дехидратация, жажда и често уриниране, което също възпрепятства качествения сън.
5. Приемайте повече магнезий – магнезият има релаксиращ ефект върху мускулите, сърдечния ритъм и цялата нервна система, което подготвя тялото и ума за по-спокоен сън.
6. Пропуснете среднощните похапвания с въглехидрати –бисквити, кейкове, сладолед и други подобни следва да се консумират само по специални поводи и определено не са най-подходящата храна вечер преди лягане.
7. Регулирайте нивата на прогестерона – нутриенти като витамин B6, витамин E и цинк са в състояние да увеличат производството на прогестерон по естествен път.
8. Редуцирайте нивата на стреса, за да намалите и нивата на хормоните на стреса (адреналин и кортизол) – водете си дневник, говорете открито за чувствата си и отстранете стресорите в живота си, независимо кои са те (непълноценна връзка, неудовлетворяваща работа и т. н.).
9. Това, което гледате, мислите или правите непосредствено преди сън, е това, което мозъкът ви ще обработва по време на сън, затова заложете на приятните емоции.  

Източник: www.hormonesbalance.com
Снимка: www.pexels.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *