0 ×
Вашата количка е празна.

8 храни за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане

17 май 2020, от admin

Здравословното хранене е важно за всички, но хората с високо кръвно налягане е добре да обърнат специално внимание на това, което ядат, за да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и свързаните с тях инсулт и инфаркт. Това означава да ограничат храните с високо съдържание на добавена захар, натрий и трансмазнини и да увеличат храните, богати на калий, магнезий и фибри. Към последните спадат:

1. Банани – съдържат много калий и фибри, които са от съществено значение за поддържането на нормално кръвно налягане.
2. Броколи – големите количества калий и хром в броколите спомагат за регулирането на кръвната захар и телесното тегло, които са пряко свързани с високото кръвно налягане.
3. Домати – съединенията в доматите могат да понижат натрупването на холестерол в кръвоносните съдове и да предотвратят развитието на хипертония по различни начини. Ликопенът – едно от най-полезните съединения в доматите – може да се приема отделно и като хранителна добавка. 
4. Пъпеш – пъпешът е вкусен източник на калий – минералът, който балансира негативните ефекти на солта.
5. Слънчогледово семе – богато на калий, магнезий и полезни мазнини (особено на витамин E), слънчогледовото семе действа като антиоксидант, подобрява еластичността на кръвоносните съдове и регулира нивата на холестерола.
6. Спанак – спанакът е богат на магнезий и фолат, които са важни за превенцията на високото кръвно налягане и сърдечно-съдовите заболявания.
7. Тъмен шоколад – какаото съдържа полифеноли, които оказват благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Какаовите зърна са естествената форма на шоколада – само 5 броя на ден допринасят за по-здраво и силно сърце.
8. Чесън – чесънът и добавките от чесън имат многобройни ползи за организма, сред които поддържане вискозитета на кръвта и нормални нива на кръвното налягане.

Източник: www.webmd.com  
Снимка: www.pexels.com   

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *