0 ×
Вашата количка е празна.

7 причини за нарушена функция на щитовидната жлеза

18 август 2019, от admin

Има две основни категории инфекции, за които се знае, че водят до автоимунни заболявания на щитовидната жлеза – вирусни и чревни. Съществуват много вируси, които веднъж попаднали в организма, остават там за цял живот. Те създават латентна инфекция, която се активира в първия удобен случай. Също така са известни много чревни бактерии и паразити, които се „загнездват” в стомашната/чревната лигавица и продължават да създават проблеми, дори след като е проведен адекватен курс на лечение. Ето кои са най-коварните измежду тях:

Епщайн-Бар вирусна инфекция

Смята се, че над 90% от възрастното население в света се заразява с вируса на Епщайн-Бар в някакъв момент от живота си. Интересното за този вирус е, че причинява не само болести на Грейвс и Хашимото, но и лупус еритематозус, множествена склероза, синдром на хроничната умора, фибромиалгия и много други.

Хепатит C вирусна инфекция

Хепатит C е вирус, който атакува черния дроб. Основното лечение за него включва интерферон, който сам по себе си е предпоставка за автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Херпес зостер вирусна инфекция

Херпес зостер е един от най-коварните вируси от семейство Herpesviridae (наред с вече споменатия вирус на Епщайн-Бар), който предизвиква автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Характерното за него е, че може да остане латентен в продължение на години и да се реактивира в състояние на стрес или при спад в имунната система, опустошавайки целия организъм.

Йерсиния ентероколитика инфекция

Бактерията Yersinia enterocolitica обикновено се прихваща чрез консумацията на свинско месо, преминало през по-лека термична обработка, и често се бърка с т. нар. „стомашен грип”*. След като изчезнат първоначалните симптоми (гадене, диария, коремни болки, повръщане, треска), инфекцията може да премине в латентна форма и да доведе до автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Хеликобактер пилори инфекция

Бактерията Helicobacter pylori е най-честата причина за пептична язва и докато повечето хора изпитват симптоми като гадене, киселини и лошо храносмилане след заразяването, има и такива, които са безсимптомни. Самото заразяване става чрез замърсена вода или чрез целувка и също е предпоставка за автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Бластоцистис хоминис инфекция

В миналото паразитът Blastocystis hominis не се е считал за вреден, но към днешна дата се предполага, че има отношение към автоимунните заболявания на щитовидната жлеза. В повечето случаи не води до изявена симптоматика и се открива само чрез изследване на изпражненията.

Свръхприраст на кандида

Всичко, което потиска имунната система или нарушава баланса на полезните бактерии в червата, може да доведе до свръхприраст на кандида. За момента е спорен само въпросът дали гъбичките причиняват автоимунно заболяване на щитовидната жлеза директно или индиректно (чрез увеличаване на възпалението и чревната пропускливост).

Ако страдате от автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, е добре да се изследвате за съпътстваща инфекция, която може би го причинява и/или поддържа. Третирайте причината, а не симптомите, за да постигнете истинско излекуване!

*Стомашният грип по същество е вирусен гастроентерит, който се характеризира с гадене, диария и повръщане, а понякога и с главоболие, повишена температура и умора.

Източник: www.radicalmetabolism.com   
Снимка: www.pexels.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *