0 ×
Вашата количка е празна.

6 причини да се храните разнообразно

12 юли 2020, от admin

За никого не е тайна, че разнообразното хранене носи редица ползи за здравето. Ето и 6 причини да си съставите балансирана диета, включваща широка гама от храни, които подобряват цялостното състояние на организма:

Здрава чревна микрофлора

Редица проучвания показват, че здравето на чревната микрофлора зависи от разнообразието и състава на диетата – колкото по-голямо е това разнообразие, толкова по-добре за популацията от бактерии в червата.

Намален оксидативен стрес

Оксидативният стрес е често срещан фактор при много заболявания. Доказано е, че разнообразният прием на плодове и зеленчуци, източник на антиоксиданти, води до намалена липидна пероксидация и окисление на ДНК.

Намалено възпаление

Възпалението е в основата на почти всички хронични заболявания. И тук разнообразният прием на плодове и зеленчуци води до по-ниски стойности на възпалителния биомаркер C-реактивен протеин (CRP).

По-малък риск от развитието на хранителни алергии и непоносимости

Колкото по-разнообразно е храненето (особено в ранна детска възраст), толкова по-малка е вероятността от развитието на хранителни алергии и непоносимости (и обратното).

Разнообразие = стабилност

Разнообразната диета осигурява повече хранителни вещества на организма и по този начин го предпазва от появата на дефицити в дългосрочен план (респективно предотвратява появата на хронични заболявания).

Хранителна синергия

Синергичното съчетаване на храните спомага за по-добрата усвояемост на антиоксидантите, витамините, минералите и фибрите в тях. С други думи, полезността от комбинирането на храните е по-голяма от полезността им, взети поотделно.

Източник: www.deannaminich.com
Снимка: www.shutterstock.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *