0 ×
Вашата количка е празна.

5 начина за борба с инфекциите и възстановяване здравето на щитовидната жлеза

25 август 2019, от admin

Както вече стана ясно, различните инфекции (вирусни или чревни) са една от причините за нарушена функция на щитовидната жлеза. Ако имате установена (след съответните медицински изследвания) инфекция, е добре да предприемете някои стъпки за справяне с тази инфекция, за да възстановите здравето на щитовидната си жлеза в дългосрочен план:

Поддържайте здравето на жлъчката си

Жлъчните сокове, които се отделят под въздействието на черния дроб от жлъчката в тънките черва, изпълняват няколко основни функции – разграждат мазнините, свързват токсините и убиват патогените, но най-вече превръщат тиреоидния хормон тироксин (T4) в по-активната форма трийодтиронин (T3), която отговаря за метаболизма и храносмилането. За да се радвате на здрава жлъчка, консумирайте горчиви храни и напитки като грейпфрут, рукола, чай от глухарче и т. н. 

Поддържайте здравето на червата си

Известен факт е, че над 80% от имунните клетки се намират именно в червата. Веднъж възпалена вследствие на инфекции, лошо хранене и/или стрес, чревната лигавица става пропусклива, което води не само до хранителни алергии и непоносимости, но и до автоимунни заболявания. Затова ако страдате от автоимунно заболяване (включително на щитовидната жлеза), е наложително да елиминирате глутена и млечните храни, за които се знае, че допълнително влошават подобни състояния. 

Приемайте адаптогени

Адаптогените са специални билки, които противодействат на различни стресови фактори и поддържат общото здравословно състояние на организма. Ако сте диагностицирани с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, е добре да включите в ежедневието си адаптогени като амла, елеутеро (бъдете предпазливи при болест на Грейвс), кордицепс, родиола и свещен босилек (тулси).

Приемайте достатъчно витамини и минерали

Витамините (A, B, C, D и E) и минералите (йод, калций, магнезий, селен и цинк) са от особено значение за здравето на щитовидната жлеза, а дефицитът на някои от тях може да отслаби имунната защита и да реактивира латентни инфекции и автоимунни заболявания.

Яжте забранените мазнини

Омега-3 и омега-6 мастните киселини са жизненоважни за здравето на всяка клетка в човешкия организъм. Не съществува здрава клетка без наличието на полезни мазнини*. Последните съдържат и съединения, които се борят с инфекциите – от вируси до неприятелски чревни бактерии и дори паразити.

*Към полезните мазнини спадат мазнините от авокадо, диво уловена риба, зехтин и маслини, кокос и кокосови продукти (кокосово масло, кокосово мляко), пасищно отглеждани животни и продукти от тях (мляко, яйца), семена и ядки.

Източник: www.radicalmetabolism.com
Снимка:
www.pexels.com   

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *