0 ×
Вашата количка е празна.

10 прости стъпки в подкрепа на детоксикацията

30 април 2023, от admin

Знаете ли, че всеки ден средностатистическата жена вкарва в тялото си около 170 химикала, а средностатистическият мъж – около 75 химикала? Това са химикали най-вече от козметични продукти, омекотители за дрехи и парфюми, но те далеч не са единствените. Кумулативният ефект на тези химикали е предпоставка за появата на различни здравословни проблеми като астма, деменция, рак на гърдата, рак на тестисите, репродуктивни проблеми, увреждане на черния дроб, хормонален дисбаланс, хронична умора и т. н. Факт е, че към днешна дата експозицията на химикали е много по-голяма, отколкото в миналото, но все пак можете да поемете контрол върху здравето си, като обърнете внимание на тази експозиция и следвате указанията по-долу:

1. Запознайте се със зеленчуците и плодовете, известни като „мръсната дузина” и „чистите 15” – първите имат остатъци от пестициди дори след измиване, изчеткване и обелване, затова е добре да ги купувате в биосертифициран вариант, ако нямате възможност да си ги отгледате сами, докато вторите можете да ги консумирате и в конвенционален вариант.
2. Избирайте риба с ниско съдържание на живак – акулата, кралската скумрия, рибата меч и рибата тон са с високо съдържание на живак, така че ги избягвайте за сметка на атлантическата скумрия, дъговата пъстърва, сардините и сьомгата.
3. Избягвайте бързите храни – опаковките за пици, пуканки, хамбургери и други „удобни” храни може да са покрити с перфлуорирани съединения (PFC), които са потенциални канцерогени.
4. Избягвайте пластмасовите бутилки и кутии за съхранение на вода и храна – преминете към такива от неръждаема стомана или стъкло, които със сигурност не съдържат бисфенол A (BPA) и други вредни съединения. Ако все пак се налага да използвате пластмасови съдове, запомнете цифрите за рециклиране, посочени в долната им част  – 1, 2, 4 и 5 са приемливи, останалите ги игнорирайте.
5. Мийте ръцете си по „старомодния” начин – с обикновен сапун и топла вода, а не с антибактериален сапун, съдържащ триклозан, за който е известно, че причинява алергии и хормонален дисбаланс.
6. Откажете се от ароматизаторите за въздух – повечето от тях съдържат фталати с токсични ефекти. Дори на етикета да не пише „фталати”, а „аромат” или „парфюм”, това означава, че продуктът не е достатъчно надежден. Вместо това изберете алтернативни освежители на основата на сода бикарбонат, която ефективно поглъща неприятните миризми, или ароматни свещи с етерични масла и пчелен восък, които освобождават отрицателни йони и се свързват с токсините, премахвайки ги от въздуха.
7. Проучете какви елементи и съставни части има в играчките, които вече притежавате или искате да закупите, за да сте сигурни, че не са вредни за вашите деца – за целта използвайте информацията в сайтове като www.ecocenter.org и www.toysafety.org.
8. Сменете козметичните си продукти, както и перилните и почистващите си препарати – разгледайте базата данни на www.ewg.org, за да разберете какво съдържат козметичните ви продукти и препаратите ви за бита (обърнете специално внимание на ингредиенти като оксибензон, парабени, перхлорати и фталати). Ако имат съставки с оценка над 5 от 10 по скалата за токсичност, намерете по-добри алтернативи в магазините за биосертифицирани и натурални продукти.  
9. Сменете съдовете си за готвене – заменете тефлона с йенско стъкло, керамика, неръждаема стомана (за предпочитане 18/10) или чугун, както и пластмасовите или силиконовите шпатули с дървени или метални (но не алуминиеви).
10. Тествайте се – консултирайте се с компетентно медицинско лице (в идеалния случай с лекар натуропат) и при по-изявени симптоми на токсичност преценете кои показатели да изследвате.

Повече от ясно е, че не можете да избегнете абсолютно всички токсини, които ви заобикалят, но ежедневно можете да правите избори, свързани със стъпките, изброени по-горе. Също така можете да участвате в инициативи за промяна в законодателството в посока по-безопасни и качествени продукти от естествени материали. С други думи, от вас зависи да коригирате поне част от това, което не харесвате в средата, която ви заобикаля.  

Източник: Healthy Home & Body Detoxification Guide – Christina Bjorndal & Michael Mason-Wood
Снимка: www.unsplash.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *