0 ×
Вашата количка е празна.

Чипс от моркови, пащърнак и червено цвекло

27 септември 2020, от admin

Въпреки че похапването между основните хранения си е изградило „лош имидж”, снаксовете са неизменна част от всяка диета. Средно 24% от дневния калориен прием идват от снаксове. Затова избирането на здравословни опции е от съществено значение за цялостното здраве на организма. Освен това здравословните снаксове между храненията намаляват апетита и предотвратяват преяждането по време на самите основни хранения. Но кои снаксове са здравословни? Ето и една примерна рецепта за чипс от микс от (сезонни) зеленчуци.

Необходими продукти:
2 големи моркова (измити и обелени)
2 средно големи пащърнака (измити и обелени)
2 средно големи червени цвекла (измити и обелени)
6 с. л. зехтин екстра върджин
сол, черен пипер и други подправки (къри, мащерка, розмарин) на вкус

Начин на приготвяне:
С помощта на подходящо ренде нарежете всички зеленчуци на тънки ивици или кръгчета. Сложете зехтина и подправките в голяма купа, добавете зеленчуците и разбъркайте добре. Наредете слайсовете в голяма тава, застлана с хартия за печене, като спазвате последователността моркови, пащърнак и червено цвекло, тъй като всеки от зеленчуците изисква различно време за печене (или използвайте за целта различни тави). Печете в предварително загрята на 175°C фурна (по възможност с вентилатор) – морковите за 10-15 минути, червеното цвекло за 15-20 минути и пащърнака за 30-40 минути. След като извадите чипса, го оставете да се охлади за около 10 минути, за да придобие нужната хрупкавост. Да ви е сладко!

PS: И все пак – не похапвайте непосредствено преди хранене, а само когато наистина изпитвате глад. Бъдете съзнателни и се уверете, че не похапвате от скука или поради чисто емоционални причини. Предпочитайте зеленчуци и плодове от биологично земеделие, защото при него токсичното натоварване е сведено до минимум.

Рецептата е вдъхновена от: Super Snacks – Partha Nandi
Снимка: Super Snacks – Partha Nandi   

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *