0 ×
Вашата количка е празна.

Храни, естествено богати на цинк

10 октомври 2021, от admin

Цинкът (Zn) е вторият най-разпространен микроелемент в организма след желязото. Действа като антиоксидант и се бори с уврежданията от свободните радикали, спомага за забавянето на процесите на стареене и за правилното клетъчно делене, участва в многобройни биохимични пътища (на имунната, репродуктивната, скелетната и други системи).

Препоръчителната дневна доза (ПДД) за цинка е както следва – 3 мг за деца между 1 и 3 години, 5 мг за деца между 4 и 8 години, 8 мг за деца между 9 и 13 години, 8-11 мг за възрастни и деца над 14 години (съответно жени и мъже), 11-12 мг за бременни и кърмещи жени.

Към храните, които съдържат най-много цинк, спадат:

Стриди (съответно от див улов и от ферма) – 61 мг на 100 г (555% от ПДД) и 45.2 мг на 100 г (410% от ПДД)
Пшеничен зародиш (печен) – 16.7 мг на 100 г (152% от ПДД)
Тиквено семе (печено) – 10.3 мг на 100 г (94% от ПДД)
Конопено семе – 9.9 мг на 100 г (90% от ПДД)
Кулинарен шоколад (неподсладен) – 9.6 мг на 100 г (88% от ПДД)
Див керевиз (сушен) – 8.8 мг на 100 г (80% от ПДД)
Маково семе – 7.9 мг на 100 г (72% от ПДД)
Гъби шийтаке (сушени) – 7.7 мг на 100 г (70% от ПДД)
Агнешко месо (плешка) – 7.3 мг на 100 г (66% от ПДД)
Сусам (печен) – 7.2 мг на 100 г (65% от ПДД)
Босилек (сушен) – 7.1 мг на 100 г (65% от ПДД)
Какао на прах (съответно неалкализирано и алкализирано) – 6.8 мг на 100 г (62% от ПДД) и 6.4 мг на 100 г (58% от ПДД)
Кедрови ядки (сушени) – 6.5 мг на 100 г (59% от ПДД)
Кашу (съответно сурово и печено) – 5.8 мг на 100 г (53% от ПДД) и 5.6 мг на 100 г (51% от ПДД)
Агнешки черен дроб – 5.6 мг на 100 г (51% от ПДД)
Магданоз (сушен) – 5.4 мг на 100 г (49% от ПДД)
Слънчогледово семе (печено) – 5.3 мг на 100 г (48% от ПДД)
Соя (печена) – 4.8 мг на 100г (43% от ПДД)
Къри на прах – 4.7 мг на 100 г (43% от ПДД)
Чиа семена (сурови) – 4.6 мг на 100 г (42% от ПДД)

Дефицитът на цинк води до дисфункция както на хуморалния, така и на клетъчно-медиирания имунитет и повишава податливостта към инфекции. Ето защо е добре да се набавя в нужните количества всеки ден, особено през есенно-зимния сезон.

Източници:
www.draxe.com

www.myfooddata.com
Снимка: www.pexels.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *