0 ×
Вашата количка е празна.

Топ 10 антивирусни храни

19 февруари 2023, от admin

Знаете ли, че има над 219 вирусни щама, способни да заразят хората, като всяка година се откриват все повече и повече? Всъщност изследователите твърдят, че над две трети от новите човешки патогени са именно вируси, а не бактерии или гъбички. За щастие телата ни са оборудвани със стабилна имунна система, която да се бори с тези вируси, а природата ни е дала мощни инструменти под формата на антивирусни храни, които да ни помогнат да ги спрем.

И така, нека разгледаме най-добрите антивирусни храни, с които да се запасите не само през сезона на настинките и грипа, но и през цялата година, за да се преборите естествено с „нашествениците”.

Гъби шийтаке

Проучванията показват, че съединенията в гъбите шийтаке помагат не само за регулирането на имунната система, заставяйки имунните клетки да работят по-ефективно, но и за инхибирането на различни вируси (включително трудни за лечение вируси като човешкия имунодефицитен вирус /HIV/). Гъбите шийтаке са лесни за добавяне към бульони, супи, пържени (на горещ въздух) картофи или тостове.

Джинджифил

Освен че подобрява храносмилането, джинджифилът се явява и мощно антивирусно средство. Има способността да повишава антиоксидантните ензими като глутатион и супероксид дисмутаза (SOD), което помага за облекчаване на възпалителните реакции, причинени от вирусни инфекции. Също така съдържа специфични противогрипни съединения, което го превръща в идеалната храна по време на настинка или грип. Може да се приема като подправка (в пресен или сушен вид) или чай.

Женско биле (сладък корен)

Коренът от женско биле изобилства от антивирусни вещества, включително (но не само) глабридин, глициризин и ликвиритигенин. Някои изследвания сочат, че той е добър помощник в борбата с респираторния синцитиален вирус (RSV) и херпесните вируси, както и с тежкия остър респираторен синдром, причинен от коронавирусна инфекция. Обикновено се приема като чай, но се чувствайте свободни да го комбинирате с други билки и резен лимон, ако искате да туширате вкуса.

Звездовиден анасон

Звездовидният анасон е подправка, идваща от китайско вечнозелено дърво със звездовидни плодове, откъдето и името й. Съдържа полезни за здравето съединения и по-специално шикимова киселина – мощно антивирусно средство, което влиза в състава на популярно лекарство за грип. Отлична съставка в маринати и яхнии, която се съчетава перфектно с бели меса като пилешко.

Мента

Ментата е друга билка, известна с това, че подобрява храносмилането, но също така е богата и на много антивирусни съединения. Две от тях, ментол и розмаринова киселина, се намират в листата и добитото от тях етерично масло – можете да ги вдишвате с помощта на арома дифузер, както и да ги приемате под формата на капсули или чай.

Риган

Риганът е много повече от подправка за овкусяване на средиземноморски ястия. Проучванията показват, че в рамките на само 15 минути етеричното масло от риган и неговото изолирано съединение, карвакрол, могат да намалят активността на мишия норовирус (MNV), като проявяват антивирусна активност и спрямо респираторния синцитиален вирус и херпес симплекс тип 1 (HSV-1). Добавяйте обилно риган като подправка към различни ястия или използвайте етерично масло от риган, в случай че хванете настинка или грип.

Свещен босилек (тулси)

Свещеният босилек, известен още като „еликсира на живота”, е билка, която произхожда от Индия. Притежава антивирусни, антимикробни, антиоксидантни и  противовъзпалителни свойства, благодарение на които повишава имунния отговор и по-бързото възстановяване при вирусни и други инфекции. Може да се приема като хранителна добавка или чай.

Студено пресован зехтин

Едно от основните съединения в зехтина, олеуропеин, се отличава с мощно антивирусно действие. Изследователите смятат, че това се дължи на способността му да пречи на репликацията на вирусите и инфекцията в клетките. Установено е, че олеуропеинът е ефективен срещу вируса на котешката левкемия, говеждия риновирус, кучешкия парвовирус, ротавируса, хепатита и херпесната мононуклеоза. Зехтинът е отличен за овкусяване на салати и сотиране на зеленчуци.

Студено пресовано кокосово масло

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина и монолаурин, които имат способността да разграждат външната мембрана на патогените, като същевременно възпрепятстват размножаването им в организма. Може да се използва във всякакви десерти и печива.

Чесън

Чесънът е друг фаворит в кулинарията, който има силни антивирусни свойства. Проучванията показват, че екстрактът от чесън и неговите съединения аджоен, алицин и диалил трисулфид са активни срещу вирусна пневмония, грип тип A и B, обикновена настинка, ротавирус и херпес симплекс. Добавяйте сотиран чесън към всяко ястие – гювечи, супи, яхнии и т. н.

Източник: www.drwillcole.com
Снимка: www.pixabay.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *