0 ×
Вашата количка е празна.

Страдате ли от недостиг на витамин C?

15 ноември 2020, от admin

Знаете ли, че хората са единствените бозайници, които не произвеждат сами витамин C? Интересно, нали? Витамин C е толкова важен, че буквално всеки друг бозайник има способността да създава свой собствен.

Витамин C не просто подкрепя имунната система, но и играе важна роля за нормалното протичане на много от функциите в организма. Той е мощен антиоксидант, който подпомага производството на колаген, регенерацията на тъканите, усвояването на желязото и т. н. И понеже трябва да разчитаме на външни източници, за да си го набавяме, е много лесно да развием дефицит. А неадресираният дефицит на витамин C може да доведе до различни заболявания. Ето и 7 признака, които да ви подскажат, че имате недостиг на този витамин:

1. Възпалени и/или подути стави – витамин C намалява възпалението, което води до състояния като артрит. Според проучване хората с ниски нива на витамин C са три пъти по-склонни да развият артрит, отколкото тези, които се хранят с богата на този витамин диета.
2. Лесно натъртване и посиняване – недостигът на витамин C води до отслабване на капилярите, така че най-незначителното нараняване причинява натъртване и посиняване.
3. Суха и лющеща се кожа – витамин C е тясно свързан с колагена, поради което се отразява на състоянието на кожата. Хронично сухата и лющеща се кожа е явен признак за дефицит на витамин C.
4. Трудно заздравяващи рани – колагенът подпомага и дори ускорява заздравяването на всякакви рани (изгаряния, порязвания, хирургични рани), но не може да го направи правилно без наличието на витамин C. Този факт е известен от 1937 г., когато лекарите забелязват спонтанно влошаване на хирургични рани при пациенти с ниски нива на витамин C.
5. Често боледуване – витамин C поддържа имунната система и когато е в недостиг, имунитетът отслабва (респективно и способността на организма да се справя с всякакви патогени).
6. Често кървене от носа – подобно на лесното натъртване и посиняване, честото кървене от носа се дължи на крехки капиляри, вследствие на недостатъчни количества витамин C.
7. Чупливи коса и нокти – на фона на целия организъм, косата и ноктите не са с приоритет. Ето защо хранителни вещества като витамин C се изпращат пръво до по-важни органи и системи, а косата и ноктите просто получават остатъците (ако има такива).

Ако имате един или няколко признака от този списък, то най-вероятно се нуждаете от повече витамин C във вашата диета. Добрата новина е, че витамин C може да се набави сравнително лесно чрез приема на плодове като различни берита, цитруси и шипки и зеленчуци като кейл, магданоз, пипер и т. н.

Източник: www.askdrnandi.com
Снимка:
www.pexels.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *