0 ×
Вашата количка е празна.

Соята – приятел или враг?

20 август 2023, от admin

Темата за соята и нейните ефекти върху организма отдавна е обект на дебат и дискусия. Тя създава редица противоречия сред експертите и изследователите в областта на здравословното хранене, когато става въпрос за нейните потенциални ползи за здравето.

Някои проучвания предполагат, че богатият профил на биоактивни съединения в соята може да притежава противовъзпалителни свойства, което я прави ценна добавка към всяка противовъзпалителна диета. Но има и опасения относно потенциала на соята да предизвиква възпаление при определени индивиди поради наличието на антинутриенти.

И така, каква е истината за соята? Причинява ли тя възпаление? Запознайте се с гледната точка на функционалната медицина относно предимствата и недостатъците на консумацията на соя, за да можете да вземете информирано решение дали да я включите в менюто си.

Какво представлява соята?

Соята е бобово растение, използвано като основна храна в различни култури от векове, особено в Източна Азия. Отличен източник на протеин поради уникалния си профил на незаменими аминокиселини и фитохимикали, както и на изофлавони – съединения, наподобяващи естрогена в човешкия организъм.

Възпалителна храна ли е соята?

Отговорът на този въпрос се крие в биоиндивидуалността – как определена храна взаимодейства с вашия организъм във връзка с вашата специфична биохимия.

Както вече стана ясно, соята съдържа биоактивни съединения като изофлавони и омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че притежават противовъзпалителни свойства. Тези компоненти имат потенциала да модулират възпалителните пътища в организма и да намалят общите нива на възпаление. Някои проучвания дори предполагат, че включването на соеви продукти в диетата може да помогне за облекчаване симптомите на хронични възпалителни състояния като остеоартрит.

От друга страна, някои хора могат да проявят алергия или чувствителност към соята, което в крайна сметка да предизвика възпалителен отговор в организма им. Също така някои силно преработени соеви продукти като рафинирано соево масло и соев протеинов изолат не съдържат полезните хранителни вещества и фитохимикали, открити в необработените (или слабо обработени) продукти, което на практика елиминира противовъзпалителния им ефект.

Ползи от соята

Не е редно храните да се определят като изцяло „добри” или изцяло „лоши” – всички храни имат предимства и недостатъци, и соята не прави изключение. Ето и някои потенциални ползи от приема на соя:

Соята е пълноценен протеин

Когато консумирате протеин, той се разгражда на аминокиселини, от които организмът се нуждае, за да функционира оптимално. Въпреки че има общо 20 аминокиселини, които тялото използва, само девет от тях се считат за основни. Когато дадена храна, като соята, съдържа всичките девет аминокиселини, тя се счита за „завършен”, пълноценен протеин.

Соята може да облекчи симптомите на менопаузата

Фитоестрогените обикновено се предписват на жени в менопауза като средство за балансиране на хормоните и облекчаване на общи симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване. Това е отличен пример за биоиндивидуалност, при който храна, която работи за един човек, може да не работи за друг човек. Ако сте в менопауза и обмисляте консумацията на соя, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар и да вземете под внимание съветите по-долу каква точно соя да консумирате.

Соята може да подобри сърдечно-съдовото здраве

Според проучвания соята може да подобри сърдечно-съдовото здраве и да редуцира риска от сърдечни заболявания чрез намаляване нивата на „лошия” холестерол и подобряване на цялостния липиден профил.

Недостатъци на соята

Соята може да навреди на здравето на щитовидната жлеза

Фитоестрогените в соята, известни още като гоитрогени, доказано инхибират синтеза на хормони на щитовидната жлеза чрез инхибиране на приема на йод от организма. Йодът е микроелемент, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза, на които всяка клетка в тялото разчита, за да функционира оптимално.

Недостигът на йод може да доведе до състояние, известно като болест на Грейвс, което се характеризира със силно уголемена щитовидна жлеза и е съпътствано от симптоми като задух, кашлица, невъзможност за понасяне на топлина, учестен пулс и т. н.

Соята може да повлияе на хормоните

Фитоестрогените в соята са своеобразни растителни естрогени, които не се произвеждат от ендокринната система, а се набавят отвън чрез определена растителна храна. Постоянното бомбардиране на организма с излишък от естрогени обаче може да доведе до хормонален дисбаланс като естрогенна доминантност както при жените, така и при мъжете.

Соята може да раздразни червата

Тъй като соята е бобово растение, тя неизменно съдържа антинутриенти като лектини и фитати, които се свързват с червата и правят хранителните вещества неактивни чрез инхибиране на хранителната абсорбция. Това ограничено усвояване може да раздразни червата, допринасяйки за синдрома на пропускливите черва и удължавайки храносмилателния дистрес и цялостната чревна дисфункция.  

Соята реагира кръстосано с глутена

Ако сте чувствителни към глутена, има голяма вероятност да сте чувствителни и към други храни, макар и не непременно по начина, по който си мислите. Когато организмът ви произвежда антитела срещу глутена, тези антитела могат също така да разпознават протеини в други храни, които имат подобна структура. Така въпреки че някои храни не съдържат глутен, тялото ви реагира така все едно го съдържат!  

Соята съдържа ГМО

Един от главните недостатъци на соята е, че е генетично модифицирана култура. Науката тепърва ще разкрива дългосрочните ефекти на ГМО върху здравето, но отсега има индикации, че съществува пряка връзка между ГМО културите и драстичното увеличение на автоимунните и онкологичните заболявания.

Да консумирате ли соя все пак?

Ако възнамерявате да консумирате соя, вземете под внимание следните съвети, за да се възползвате от потенциалните ползи и да избегнете всякакви неприятни последствия:

Уверете се, че е биосертифицирана

Повечето соя, отглеждана в световен мащаб, е генетично модифицирана. Затова ако решите да я включите в менюто си, винаги я предпочитайте в биосертифициран вариант.

Помислете за ферментирала соя

Ферментиралите соеви продукти като натто и тофу са значително по-полезни от обикновените такива. Те не само съдържат поддържащи червата пробиотици, но и са свързани с понижаване на възпалението и по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Изобщо не я консумирайте

Въпреки че не е редно храните да се определят като изцяло „добри” или изцяло „лоши”, действително има храни, които не са оптимални за повечето хора през повечето време, особено когато се консумират редовно. Ако нямате достъп до биосертифицирана и ферментирала соя, най-добре изцяло я пропуснете.

Източник: www.drwillcole.com
Снимка: www.unsplash.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *