0 ×
Вашата количка е празна.

Пчелните продукти – лекарството за всички болести

16 октомври 2022, от admin

Любопитни факти

Пчелните продукти са смятани за най-духовната храна на планетата, както и за една от най-добрите суперхрани, източник на концентрирано хранене. Имайте предвид следните факти за пчелите:
• Един кошер събира около 80 000 пчели – една пчела-майка, няколкостотин търтея (мъжки), а останалите са пчели-работнички.
• Пчелата-майка може да снесе до 3000 яйца на ден (по 5-6 на минута), което е равно на 175-200 000 яйца годишно.
• Продължителността на живот на пчелите-работнички е между 3 и 6 седмици.
• Пчелите летят средно с 15-20 км/ч.
• Пчелите са главните инженери на кръстосаното опрашване.
• Пчели от един и същи кошер посещават до 225 000 цветя на ден. Една-единствена пчела обикновено посещава между 50 и 1000 цветя на ден (но може и повече).
• Медоносните пчели са единствените насекоми, които произвеждат храна за хора.
• Медоносните пчели произвеждат единствената храна за хора, която не е в състояние да се развали (в египетските гробници е открит годен за консумация пчелен мед!).
• Според планетарната геоложка последователност от събития и теорията за определяне на възраст се счита, че пчелите населяват Земята повече от 150 милиона години. Към днешна дата съществуват над 30 000 вида пчели.

Полезни свойства

Пчелен мед

Медът, в неговото органично, сурово и нефилтрирано състояние, е една от храните с най-висока вибрация на планетата. Той е универсално лечебно средство, подсладител и източник на нутриенти.

Поради своите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, медът лекува, облекчава и се използва за профилактика на редица заболявания – бъбречни (нефрит, нефролитиаза, пиелит), гинекологични (ерозия на шийката на матката, колпит, тендовагинит), дихателни (бронхит, пневмония, туберкулоза), жлъчно-чернодробни (холелитиаза, хроничен хепатит, цироза), кожни (абсцеси, изгаряния, циреи), на нервната система (безсъние, неврози, стрес), стомашно-чревни (гастрит, запек, колит), сърдечно-съдови (миокардит, стенокардия, хипертония/хипотония), дори рак. Външно се използва за заздравяване на рани и язви от различно естество (варикозни язви, диабетни язви, рани от залежаване, рани след травма, хирургически рани и много други). 

Медът е вкусен и естествен подсладител, който съдържа лесно усвоими въглехидрати (предимно глюкоза и фруктоза). Успешно се съчетава с други хранителни продукти, без да се подлага на термична обработка. Подходящ е за спортисти, хора във възстановителен период след тежко боледуване и хора на умствения и физическия труд.

Медът е изключителен източник на нутриенти. Богат е на антиоксиданти, витамини, минерали, органични киселини, пробиотици, но най-вече на живи ензими. Последните дават повече жизнена сила и осигуряват повече подмладяващи фактори.

Въпреки че няма странични ефекти, медът не се препоръчва за деца на възраст под една година, поради възможно заразяване с ботулизъм. Причинителят му е бактерия, която може да бъде опасно токсична за малки деца. Препоръчителната дневна доза за възрастни (болни и здрави хора, които нямат режим за ограничаване на въглехидратите) е до 2 гр на 1 кг телесно тегло, разпределена на три и повече приема.

Пчелен прашец

Пчелният прашец (поленът) е най-съвършената суперхрана, намерена в природата. Той е алкална храна, която включва в състава си редица витамини, минерали и живи ензими. Съдържа още аминокиселини (включително всички 8 незаменими аминокиселини), лецитин (около 15%), мастни киселини (включително незаменими мастни киселини), нуклеинови киселини (ДНК и РНК), протеини (около 25%) и много други.

Изключителното присъствие на витамини от група B изгражда сериозна анти-стрес защита, помага срещу акне и ранното образуване на бръчки, увеличава дълголетието. Съдържанието на семенни субстанции пък подобрява фертилността, като намалява проблемите с простата и „подмладява” половите органи. Богатството на нутриенти доставя повече енергия, осигурява бързо възстановяване при физическо натоварване, увеличава мускулната маса и релефност. Като цяло пчелният прашец облекчава състояния като анемия, астма, бронхит, диабет тип 2, колит, запек, синузит. Успешно повлиява и много от алергиите, като намалява отделянето на хистамин.

Препоръчителният дневен прием за възрастни е между 10 и 15 гр. Деца над 5 години и хора, които никога не са опитвали пчелен прашец, е по-разумно да започнат с по-малки дози, които постепенно да се увеличават. Възможна е индивидуална непоносимост.

Пчелно млечице

Пчелното млечице представлява плътно млекообразно вещество, което е единственият определящ фактор за развитието на пчела-майка от иначе обикновената ларва. То е толкова сложно по своето естество, че в много отношения си остава научна мистерия. В неговия състав влизат всички основни вещества, необходими за изграждането и съществуването на живия организъм.

Пчелното млечице е най-богатият природен източник на ацетилхолин, който регулира импулсите между нервните влакна и увеличава способността за ясно мислене. Също така съдържа голямо количество витамин B5 (пантотенова киселина), известен със своите подмладяващи и регенериращи свойства. Действа като антидепресант, облекчава болката, стимулира сексуалната енергия. Пчелното млечице е изключително ефективно при лечение на ендокринни и хормонални дисбаланси (включително тези, причинени от менструални или простатни проблеми), нервни смущения, сърдечни заболявания. Помага на страдащите от Алцхаймер, както и на онкоболни.

Препоръчителната дневна доза за възрастни е между 250 и 300 мг, разпределена на два приема (сутрин и обед преди хранене). След месец-два се прави почивка от няколко седмици, след което процедурата може да се повтори. При появата на симптоми като болки в корема, диария, обриви по кожата приемът се прекратява. Пчелното млечице е противопоказно при болест на Адисон, заболявания на надбъбречните жлези и остри инфекциозни заболявания, както и при индивидуална непоносимост.

Прополис

Прополисът е субстанция, която уплътнява кошера, но и природен целебен балсам с имуноукрепващи свойства. Богат е на аминокиселини, биофлавоноиди, витамини, минерали, ефирни масла и много други. Действа антибактериално, антибиотично, антивирусно, лъчезащитно, противогъбично, противомикробно и противотуморно. Повлиява най-различни състояния, като се започне от артрит и се стигне до термични и химични изгаряния.

Вътрешният прием на прополис става съобразно указанията в листовките на съответните продукти с прополис. Екстрактите (в глицерин или спирт) могат да се добавят с капкомер към вода или да се накапват директно в устата (особено при остри вирусни инфекции и за укрепване на имунната система). В търговската мрежа вече има и капки за очи с прополис, които могат да се използват вместо конвенционалните капки за очи. Външното приложение е в естествен вид (като пластири) или под формата на мехлеми. Възможна е индивидуална непоносимост.

Рецептa с пчелни продукти

Халва

Необходими продукти:
1 ½ ч. ч. суров небелен сусам, смлян на брашно
4-6 с. л. нерафинирано слънчогледово олио (шарлан)
1-3 с. л. пчелен мед

Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки, докато станат на тесто. Оформете руло и го сложете в хладилник да стегне. Това е!

Източници:
Суперхрани – Дейвид Улф
Лечение с пчелни продукти, апитерапия и основи на пчеларството – д-р Стоймир Младенов, инж. Миленко Радосавович
Снимка: www.pixabay.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *