Описание
Пектинът е структурен полизахарид, съдържащ се в първичната клетъчна стена на сухоземните растения. Произвежда се с търговска цел като бял до светло кафяв прах, извличан предимно от цитруси. Използва се като сгъстител в хранителната промишленост, в частност при производството на мармалади и конфитюри. Използва се и като стабилизатор и източник на влакна в плънки, бонбони, плодови сокове и мляко.
Пектинът е естествена част от човешката храна, но не притежава особена хранителна стойност. Преминава през тънките черва почти без химически промени. Това го прави едно от най-ефикасните баластни вещества.
Полезни свойства на пектина:
– намалява нивото на холестерола и триглицеридите;
– подобрява функциите на дебелото черво;
– премахва токсините и тежките метали от организма;
– увеличава чувството за ситост, което го прави подходящо средство при режими за отслабване.
Начин на употреба: Приемайте 1-2 ч. л. дневно, разбъркани в чаша вода, плодов сок или кисело мляко.
Състав: ябълков пектин (фибри), малтодекстрин, аромат
80 г