Описание
Цикорията е многогодишно растение, което се среща навсякъде по света и особено на територии с мек и умерен климат. Става популярна още в древността с терапевтичното си действие. Египтяните са я използвали за лечение на проблеми с жлъчния мехур и черния дроб. Консумирали са я в големи количества, защото са знаели, че пречиства кръвта и целия организъм.
Цикорията съдържа гликозидa интибин (придаващ характерния горчив вкус на напитката), полизахаридa инулин, фруктоза.
Списъкът с полезни вещества е дълъг – витамини (B1, B2, C, PP), минерали (желязо, калий, калций, магнезий), дъбилни вещества, органични киселини, каротиноиди, пектин, протеини, холин.
Полезни свойства на цикорията:
– засилва сърдечната дейност, като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения;
– инулинът влияе благотворно на гастроинтестиналния тракт (съдейства на бифидобактериалната активност) и играе важна роля в регулиране съдържанието на холестерол в кръвта;
– повишава апетита и улеснява дейността на храносмилателната система;
– повишава концентрацията и подсилва умствените способности;
– помага за по-добрата абсорбция на калций и други минерали;
– препоръчва се при състояние на постоянна умора (астения);
– прилага се като жлъчегонно средство при атоничен запек, жълтеница, камъни в жлъчния мехур, лошо храносмилане, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците;
– стимулира нервната система.
Благоприятно повлиява състояния като акне, анемия, анорексия, артрит, главоболие, депресия, жлъчна недостатъчност, ревматизъм, хепатит, чернодробни задръствания.
Начин на употреба: Разтворете 1-2 ч. л. в 150 мл гореща вода. По желание овкусете със захар, мляко, сметана.
Състав: сух екстракт от цикория
100 г