0 ×
Вашата количка е празна.

Слънчогледов лецитин

29.40лв.

НАЛИЧНОСТ: В НАЛИЧНОСТ

Описание

Слънчогледовият лецитин принадлежи към групата на хранителните вещества, известни като мазнини и фосфолипиди, които носят названието фосфатидилхолин. Важно е да се знае, че дори неуморното сърце има високо съдържание на лецитин. Научни публикации в известни американски медии отразяват, че хора, които го приемат няколко седмици, понижават нивото си на холестерол с 41%.

Лецитинът от растителен произход е по-добър от животинския и способства за по-ефективното разтваряне на холестерола, като го разлага на малки частици и меко прониква в тъканите на тялото. При диета с ниско съдържание на лецитин частиците на холестерола увеличават обeма си и затлачват кръвоносните съдове, като намаляват просвета им.

Слънчогледов лецитин за черен дроб и жлъчка

Лецитинът предоставя на организма естествен източник на холин (витамин B4), който действа като изграждащ блок за ацетилхолина – вещество в мозъка, което играе важна роля за стимулиране на паметта. Холинът укрепва черния дроб, жлъчката и подобрява циркулацията на мазнини и холестерол. Качественият лецитин се отличава с по-високо ниво на фосфатидила.

Слънчогледов лецитин за здравето на мозъка

Слънчогледовият лецитин е изключително полезен при атеросклероза и разширени вени и е основно хранително вещество за нервите, които съставляват 17% от нервната система. Той се явява основен компонент в образуването на миелина. Неговият недостиг води до нервно напрежение, раздразнение, умора, хиперактивност и дори до пълен нервен срив. В миелиновия слой на хората, болни от МС (множествена склероза), количеството на лецитина е под нормата. Изразходването му се завишава, когато се изпитват негативни чувства и емоции като гняв, завист, омраза, скръб, страх. Приблизително 30% от мозъка се състои от лецитин, а когато се касае за изолиращи и защитни тъкани, обкръжаващи мозъка, гръбначния стълб и хиляди метри нерви, лецитинът представлява 2/3 от техния състав.

Слънчогледов лецитин при тежко боледуване или натоварване

Добавянето му се препоръчва след продължително и тежко боледуване, при физическо натоварване, усилени спортни тренировки, травми. Намалява болките в ставите и подпомага тяхната подвижност, поради съдържанието си на линолова киселина.

Слънчогледов лецитин при менопауза, депресия или главоболие

Лецитинът е подходящ за жени в менопауза, тъй като предотвратява променливото настроение, депресията, главоболието и други симптоми, характерни за този период, като също така регулира хормоналния фон. Подходящ е и при хипофункция на щитовидната жлеза (за разлика от соевите продукти, които допълнително я потискат). Отличава се от соевия протеин по състава и съдържанието на ненаситени мастни киселини. За разлика от него, не съдържа вещества, наподобяващи естрогени, не предизвиква алергични реакции, не е генномодифициран. В соята се съдържат около 15 протеина, които действат алергизиращо.

Слънчогледов лецитин при бременност и кърмене

Лецитинът е необходима храна в рациона на бременните и кърмещи жени, тъй като участва във формирането и нормалното развитие на мозъка и нервната система на детето. Интересно е да се отбележи, че майчиното мляко съдържа лецитин и осигурява нормално развитие на нервната система на новороденото, за разлика от кравето мляко. При запушване на каналите на кърмачките се препоръчва употребата на слънчогледов лецитин като продукт, който не дава алергична реакция, за разлика от соевия. Една-две чаени лъжички на ден намаляват вискозитета (гъстотата) на млякото и увеличават процента на полиненаситените мастни киселини в организма.

Препоръчително е да се използва лецитин прах, тъй като не се подлага на допълнителна обработка в капсули, избягва се оскъпяването на продукта и не се добавят допълнителни съставки в капсулите. Дозата е от 1 г до 10 г, в зависимост от това дали се цели биокорекция или профилактика. Проведени са редица изследвания за ползите от лецитина. Кратките заключения са достатъчна причина за включването му в ежедневната диета на всички възрастови групи, включително бременни и кърмещи жени.

Богат на фосфолипиди и холин. Без изкуствени консерванти и добавки. Веган. Не съдържа лактоза и алергени. Не съдържа глутен.

Начин на употреба: Прибавяйте по 1 г (1/2 ч. л.) 1-2 пъти дневно към различни ястия и напитки.

Състав: 100% чист лецитин от слънчоглед

150 г

Допълнителна информация

Тегло 150 g