0 ×
Вашата количка е празна.

Свински желатин – 200 г

16.80лв.

Код: Свински желатин - 200 г Категории: , , , , , Марка: Наличност: В наличност

НАЛИЧНОСТ: В НАЛИЧНОСТ

Описание

Желатинът е прост белтък, който се получава при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Той е лесно разтворим във вода, като получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе. Степента на разтворимост е пропорционална на температурата на водата. Оптималната температура за разтваряне на желатин е от 42 до 60° C. Не е желателно разтварянето да става при температура над 60° C, тъй като тогава губи свойствата си.

Въпреки че в сухо тегло желатинът е на 98-99% протеин, той има по-ниска хранителна стойност от много други източници на протеин. Отличава се с особено високо съдържание на заменимите аминокиселини глицин и пролин (т. е. онези, които човешкият организъм може да си произвежда сам) и същевременно не съдържа незаменими аминокиселини (т. е. онези, които човешкият организъм не може да си произвежда сам).

Аминокиселинен състав на желатина:
– глицин – 21%;
– пролин – 12%;
– хидроксипролин – 12%;
– глутаминова киселина – 10%;
– аланин – 9%;
– аргинин – 8%;
– аспартамова киселина – 6%;
– лизин – 4%;
– серин – 4%;
– левцин – 3%;
– варин – 2%;
– фенилаланин – 2%;
– треонин – 2%;<
– изолевцин – 1%;
– хидроксилизин – 1%;
– метионин и хистидин – < 1%;
– тирозин – < 0.5%.

Стойностите варират, особено онези с по-малко съдържание, в зависимост от източника на суровината и технологията на производство.

Полезни свойства на желатина:
– повишава еластичността на ставите и сухожилията;
– подобрява метаболизма и чревното здраве;
– подобрява качеството на съня и умствените способности;
– подпомага заздравяването на костите и работата на сърцето;
– при редовна употреба води до намаляване на бръчките и предпазва от появата на нови;
– стимулира растежа на косата и ноктите.

Аминокиселините, съдържащи се в желатина, са източник на енергия за организма. Желатин се препоръчва при ниски показатели за съсирване на кръвта, както и при белодробни, стомашни и чревни кръвоизливи. Има благоприятен ефект при артрит, артроза, васкулит, гонартроза, коксартроза, остеопороза, остеохендроза, ревматоиден артрит, сколиоза, счупвания на кости и навяхвания на стави и т. н.

Начин на употреба:

За здрави стави: Смесете 2 ч. л. желатин с 1/2 ч. ч. студена вода. Разбъркайте старателно и оставете сместа да преседи най-малко 5 часа. За ваше улеснение можете да забърквате сместа вечер и да консумирате на сутринта. Набъбналият желатин се консумира директно, като за по-лесен прием можете да добавите още 1/2 ч. ч. топла вода. При по-тежки форми на ставни заболявания можете да започнете прием два пъти дневно. Препоръчително е приемът да продължи 3 месеца, последвани от най-малко един месец почивка.

За общо укрепване и козметични цели: Смесете 1 ч. л. желатин с 1/2 ч. ч. студена вода. Разбъркайте старателно и оставете сместа да преседи най-малко 5 часа. За ваше улеснение можете да забърквате сместа вечер и да консумирате на сутринта. Набъбналият желатин се консумира директно, като за по-лесен прием можете да добавите още 1/2 ч. ч. топла вода. Приемайте от 1 до 3 пъти седмично, в продължение на 1-2 месеца.

В кулинарията: Залейте 1 с. л. (10 г) желатин с 50 мл хладка вода, оставете да набъбне и разтворете на вода баня (42-60° С). Прибавете към 450 мл течност за меко желе и към 300 мл течност за твърдо желе. Оставете в хладилник да стегне за няколко часа.

Състав: 100% свински желатин (E 441)

200 г

Допълнителна информация

Тегло 200 g