Описание
Какаото е семе (ядка) на плода на характерно за американската джунгла дърво, наречено Theobroma cacao (в буквален превод „какао, храната на боговете“). В момента по света се култивират три основни разновидности на Theobroma cacao – Criollo, Forastero и Trinitario, като Criollo е най-ценният вид и представлява едва 1% от световния пазар на какао.
Необработените (сурови) какаови зърна са изключително богати на антиоксиданти, желязо, магнезий, манган, мед, хром, цинк и фибри. Съдържат още витамини C и E, омега-6 мастни киселини, теобромин, триптофан и фенилетиламин (ФЕА), като последните две са мощни подобряващи настроението вещества. Повишават концентрацията и паметта, прогонват депресията и умората, увеличават жизнеността и устойчивостта на стрес.
Именно суровите какаови зърна са естествената форма на шоколада.
Начин на употреба: Приемайте по 10-15 какаови зърна дневно. Използвайте за директна консумация или добавяйте към напитки или сурови десерти.
Състав: сурови какаови зърна*
* = от биологично земеделие
100 г