Описание
Елдата е една от екологично чистите храни, тъй като нейното култивиране и отглеждане не изисква употребата на химически препарати за борба с неприятели по растенията. Бива няколко вида – многогодишна, обикновена и татарска. Обикновената елда е известна още като гречка, което е руското наименование на тези вкусни и полезни триъгълни зрънца. Родината на елдата е Индия, но най-голяма популярност има в Русия.
Елдата е изключително подходяща съставка както на сладки, така и на солени кулинарни шедьоври. От нея може да се приготви каша, която да бъде част от детско или дори бебешко меню. Успешно гарнира блюда със зеленчуци, месо, риба и различни видове супи. Брашното от елда може да се използва за приготвянето на палачинки и други сладки изкушения, както и да послужи като сгъстител за ястия.
Начин на употреба: Измийте хубаво и варете за около 15-20 минути, докато омекне. Приемът на добре приготвена елда засища за дълго и не създава проблеми с калориите.
Състав: елда*
* = от биологично земеделие
500 г