Описание
Амарантът има богата история, датираща отпреди хиляди години. За негова родина се смята Централна и Южна Америка.
В зависимост от сорта, съдържанието на суров протеин в семената е 12-18%. Количеството на аминокиселината лизин е три пъти по-високо от това на другите зърнени култури. Застъпени са още витамините от група B и витамин E, минералите желязо, калций, магнезий и фосфор, фибрите. Липсата на глутен го прави отлична алтернатива за хората, страдащи от глутенова ентеропатия.
Начин на употреба: Измийте хубаво и варете на ниска температура за около 20-25 минути, докато се разпукне. Не го преварявайте, защото се сдобива с леко гумен вкус. Супите са неповторими, когато в тях има и шепа амарант. Същото може да се каже и за ястията с различни зеленчуци.
Състав: амарант*
* = от биологично земеделие
500 г