0 ×
Вашата количка е празна.

Кои са най-добрите храни за детоксикация на организма?

8 януари 2023, от admin

Живеем в токсичен свят. Всичко – от въздуха, който дишаме, през продуктите, които използваме ежедневно, до храната, която ядем – е заредено с токсини. Все повече и повече изследвания потвърждават отрицателните ефекти от излагането на токсини и ролята на тези токсини за развитието на хронични здравословни проблеми.  

Какво представлява детоксикацията и защо е необходима?

За да разберем как да се детоксикираме, първо трябва да разберем защо трябва да се детоксикираме. Количеството токсини, на което сме изложени ежедневно, нараства главоломно. Тъй като нашата генетика не се е променила от хиляди години, телата ни не могат да се справят с атаката на нови и нови химикали, които не са съществували преди това. Сред най-често срещаните токсини са забавителите на горенето, ксеноестрогените, перхлоратите и пластмасите – и това е само върхът на химическия айсберг. Въпреки че повечето от тези химикали се считат за безопасни в малки количества, не се взема предвид постоянното излагане на комбинацията от тях дългосрочно във времето.

Обикновено организмът се справя отлично с елиминирането на токсините, благодарение на брилянтната биохимия, която протича в него. Основният орган, отговорен за процесите на детоксикация, е черният дроб. Проблемът възниква, когато черният дроб се претовари с токсини, защото не може да ги преработи достатъчно бързо. Това води до каскада от хронично възпаление, което допълнително засяга способността на черния дроб да се отърве от тези токсини. Така се стига до един омагьосан кръг, в който интоксикацията започва да се случва значително по-бързо от детоксикацията.

Всичко това има за цел да покаже, че за повечето хора детоксикацията е абсолютно необходима. Въпреки че някои хора имат по-голяма нужда от детоксикация от други, неприятната реалност е, че колкото и да се опитвате, не можете напълно да избегнете токсините. Но все пак можете да смекчите експозицията си към тях чрез поддържане на метилирането и функциите на черния дроб, преминаване към нетоксични продукти за красота и почистване и, разбира се, придържане към диета с пълноценни и чисти храни.

Какво определя една храна като детоксикираща?

За да може една храна да бъде определена като детоксикираща, тя трябва да е богата на антиоксиданти, витамини, минерали, полезни мазнини, пребиотици, пробиотици и други естествено срещащи се хранителни вещества, от които организмът ви се нуждае, за да процъфтява. Такива са всички непреработени и цели храни, които не само ще поддържат нормалното функциониране на всички органи и системи, но и ще засилят процесите на детоксикация.

Храни, подпомагащи процесите на детоксикация

Всяка пълноценна и чиста храна е от полза, когато става въпрос за поддържане на ниска степен на натоварване с токсини. И все пак някои храни са по-полезни от други по отношение подобряване процесите на детоксикация. Сред тях са:

Авокадо

Авокадото е плод, който съдържа изненадващо количество глутатион – най-мощният антиоксидант в организма. Консумирайте го всеки ден – в разядки, салати и смутита.

Артишок

Артишокът подпомага производството на жлъчни сокове, които действат като носител на токсините към тънките черва, откъдето да бъдат елиминирани. Когато производството на жлъчни сокове е потиснато, токсините в крайна сметка се натрупват в организма. Проучвания показват, че екстрактът от артишок може да увеличи както адекватното производство на жлъчен сок, така и неговото придвижване по съответните пътища.

Боровинки

Боровинките са особено богати на антиоксиданти и същевременно имат ниско съдържание на фруктоза. Освен това подкрепят процесите на детоксикация на организма.

Бял трън

Белият трън е растение, което помага както за елиминирането на токсините, натрупани в черния дроб, така и за възстановяването на чернодробните клетки, увредени от повишената експозиция на токсини. Това е едно от най-добре проучените естествени средства за лечение на чернодробни проблеми, което се използва от години за лечение на различни чернодробни заболявания от хепатит до цироза. Може да се приема и под формата на масло или чай.

Зелен чай

Една от многото ползи на зеления чай е способността му да неутрализира свободните радикали, благодарение на високото му съдържание на катехини. Освен това действа като естествен диуретик за изхвърляне на токсините от организма. Още една причина да си налеете допълнителна чаша!

Зеленолистни зеленчуци

Метилирането изисква фолат, който се намира в зеленолистните зеленчуци като кейл, манголд и спанак. Уверете се, че приемате достатъчно зеленолистни всеки ден. Ако фибрите в суровите зеленчуци ви създават проблеми, можете леко да ги сготвите, за да смекчите стомашно-чревните смущения.

Зеленчуци, богати на сяра

Зеленчуците, богати на сяра, като аспержи, броколи, зеле, карфиол, лук и т. н., също подпомагат метилирането, тъй като съдържат глутатион, отговарящ за активирането на фази 1 и 2 на детоксикацията на черния дроб.

Кисело зеле

Поддържането на здравословна чревна микрофлора с богати на пробиотици храни като кисело зеле спомага за намаляване на възпалението, подкрепяне пътищата на метилиране и подобряване цялостното здраве на системата за детоксикация. 

Корен от репей

Коренът от репей е друго детоксикиращо чудо, особено когато става въпрос за тежки метали. Притежава естествени диуретични и дрениращи лимфата свойства.

Кориандър

Доказано е, че кориандърът подпомага детоксикацията на организма от тежки метали, особено когато се приема заедно с хлорела. Така че имате още една причина да си приготвите гуакамоле или такос.

Органово месо (от пасищно отглеждани животни)

Подобно на черния дроб, органовото месо от пасищно отглеждани животни е най-бионаличният източник на витамини от група B, които са от съществено значение за оптималното метилиране.

Сладки картофи (батати)

Сладките картофи са богати на бета каротин и фибри, които улесняват храносмилането, както и на специални съединения, известни като фитохелатини, които се свързват с тежките метали в организма и подпомагат тяхната детоксикация.

Спирулина

Водораслите и морските зеленчуци живеят в езера по целия свят и изобилстват от хранителни вещества, включително антиоксиданти, които защитават организма от оксидативно увреждане. Спирулина по-специално (поради високото си съдържание на хлорофил) помага за поддържане функциите на бъбреците и черния дроб, което я прави супер детоксикираща.

Цвят от червена детелина

Тази билка се използва за целите на детоксикацията предимно във функционалната медицина поради нейния диуретичен ефект, който спомага за елиминиране на отпадните метаболити и други токсини от организма. Често се нарича „пречиствател на кръвта” и се цени заради способностите й за лимфен дренаж.

Червено цвекло

Червеното цвекло също е чудесно за подпомагане разграждането на токсините чрез увеличаване на ензимната активност. Дайте тласък на черния си дроб с този красив зеленчук – консумирайте го като гарнитура или добавка към салата, подправена с чесън (комбинация, подкрепяща живота!).

Източник: www.drwillcole.com
Снимка: www.pexels.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *