0 ×
Вашата количка е празна.

Кимчи с краставици

28 август 2022, от admin

Кимчи е традиционна гарнитура в Корея от осолени и ферментирали зеленчуци. Най-често срещаният вид е с репички и т. нар. „китайско зеле” или „пекинско зеле” (известно още като зеле „Напа”), но има и много други видове. Освен популярната версия със зеле, отлични резултати се постигат и с краставици. Това, което не подлежи на обсъждане при направата на кимчи обаче, са корейските люти чушки – наистина няма заместител, който да прилича на оригинала, когато става въпрос за гочугару. Можете да ги закупите от магазина или да си ги отгледате сами (в градината или в саксия). За да си направите вкусно и полезно кимчи с краставици, следвайте стъпките в рецептата по-долу:

Необходими продукти:
1360 г краставици, нарязани наполовина или на четвъртинки
200 г настъргани моркови
100 г накълцан зелен или червен лук
60 г корейско чили на люспи или на прах (гочугару)
50 г ситно настърган джинджифил
50 г ситно настърган чесън
40 г морска сол (без никакви добавки)
20 г захар
20 г оризово брашно (по желание)

Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в голяма купа и разбъркайте. Не добавяйте вода! За прясно (неферментирало) кимчи: покрийте купата за 30 минути, след което разбъркайте и сервирайте. За ферментирало кимчи: покрийте купата и я оставете да престои за 5-6 часа на място без пряко слънцегреене. През това време зеленчуците ще пуснат сок. Прехвърлете сместа от купата в буркан за ферментация или глинен съд, а ако не разполагате с такива, и обикновен буркан с капачка ще свърши работа – просто ще трябва да отвъртате капачката на буркана на всеки няколко дни, за да освободите газовете, които се натрупват по време на процеса на ферментация. Натиснете зеленчуците, докато течността покрие всичко. Добавете тежест, която да държи всички зеленчуци потопени в саламурата. Ферментирайте на стайна температура (18.3°C- 23.9°C) в рамките на 3-5 дни. Прехвърлете ферментиралото кимчи на тъмно място с температура 1.7°C-7.2°C, за да спрете процеса на ферментация. Консумирайте ежедневно за добро чревно здраве!

PS: От посоченото количество се получават близо 2 л кимчи. Кимчито може да издържи от 9 месеца до една година, когато е ферментирало и съхранявано правилно.

Рецептата е вдъхновена от: www.theseasonalhomestead.com
Снимка: www.theseasonalhomestead.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *