0 ×
Вашата количка е празна.

Кето плосък хляб

5 септември 2021, от admin

Обичате хляб, но поради една или друга причина го избягвате? Ето една рецепта за безглутенов и нисковъглехидратен плосък хляб, подходяща дори за хора на кетогенно хранене. Добавете любимите си гарнитури и навийте на руло!

Необходими продукти:
½ ч. ч. кокосово брашно
2 с. л. смляно ленено семе или псилиум хуск
1 с. л. зехтин екстра върджин + 1 ч. л. за запичането
¼ ч. л. морска сол
¼ ч. л. сода бикарбонат
подправки по избор (особено подходящи са лук и чесън на прах)
1 ч. ч. топла вода (около 40°C)

Начин на приготвяне:
Смесете кокосовото брашно и лененото семе/хуска и разбъркайте добре. Добавете зехтина, содата бикарбонат и водата и замесете тесто. Добавете морската сол (не я добавяйте преди това, защото ще деактивира набухващия агент, в случая содата!). Месете тестото за една минута (ако прекалено залепва по ръцете ви, добавете още ленено семе/хуск, започвайки с ½ ч. л.). Оставете го да „почине” за 10 минути – след това време трябва да бъде еластично, меко и лесно за работа. Нарежете го на 4 равни части и с помощта на точилка разточете всяка част между два листа хартия за печене. Направете питките тънки, тъй като по време на печене се надигат (диаметърът им следва да е около 20 см). Загрейте подходящ тиган на среден огън и добавете зехтина. Внимателно отлепете всяко от хлебчетата от хартията за печене и ги сложете в тигана. Печете по 2 минути от всяка страна. Можете да ги съхранявате в затворен съд до 2-3 дни и да ги затопляте отново в тиган или на фурна.

Рецептата е вдъхновена от: www.drjockers.com
Снимка: www.drjockers.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *