0 ×
Вашата количка е празна.

Какви са ползите от храносмилателните горчивки за здравето на червата?

5 февруари 2023, от admin

Стомашните проблеми не са никак забавни, но са нещо, с което всеки се е сблъсквал в един или друг момент от живота си. Независимо дали става въпрос за газове, запек, киселини или подуване на корема, горчивките са идеалната подкрепа за храносмилането. Те са алтернативно и безопасно решение за облекчаване на храносмилателния дистрес, без да имат сериозните странични ефекти на повечето медикаменти.

Какво представляват храносмилателните горчивки?

Храносмилателните горчивки са дестилирани растителни продукти с горчив вкус – билки, подправки, цветя и т. н., които имат за цел да активират храносмилателната система. Различните култури по света ги използват от векове за широк спектър от здравословни проблеми заради впечатляващите им лечебни свойства. Можете да приемате храносмилателна горчивка под формата на тинктура от една или няколко билки.

Как действат храносмилателните горчивки?

Само езикът ви има между 2000 и 4000 вкусови рецептора, които ви помагат да усетите не само кисели и сладки, но и горчиви вкусове. Това дори не включва рецепторите за горчив вкус (T2R), открити в други части на тялото ви, включително белите дробове!  Когато консумирате нещо горчиво, рецепторите за горчив вкус (T2R) казват на мозъка ви да активира блуждаещия ви нерв, който от своя страна предупреждава храносмилателната ви система да стимулира производството на слюнка, жлъчни сокове и солна киселина.

Но каква е целта на горчивките? Подобрявайки храносмилателния ви отговор, горчивките са в състояние да подобрят и други области на вашето здраве, които на пръв поглед не са свързани с червата ви. Не всеки трябва да приема горчивки, но ако забележите, че имате проблеми с храносмилането като цяло или червата в частност, може би е добре да ги включите в ежедневието си.

Какви са ползите от храносмилателните горчивки?

Ето и няколко причини да добавите храносмилателните горчивки към рутината ви:

Намаляват апетита

Проучванията показват, че храносмилателните горчивки потискат хормона на глада грелин, намалявайки апетита към нездравословни храни и създавайки чувство за ситост за по-дълго време, което от своя страна стимулира отслабването.

Намаляват киселинния рефлукс

Основната причина за появата на киселинен рефлукс е недостатъчното производство на солна киселина. Храносмилателните горчивки повишават това производство, което помага на езофагеалния сфинктер в горната част на стомаха да остане „запечатан”, задържайки киселината там, където й е мястото.

Облекчават храносмилателния дистрес

Гадене, газове, подуване на корема, спазми са неприятни симптоми, които могат да се появят ненадейно, възпрепятствайки нормалните ви ежедневни дейности. Вместо да се притеснявате дали следващото ви хранене (дори такова, което се води „здравословно”) ще ви накара да тичате до тоалетната, просто вземете храносмилателна горчивка непосредствено преди или след хранене. Някои храносмилателни горчивки спомагат за отпускане на мускулите в червата, които могат да причинят подуване на корема или спазми, докато други успокояват гаденето и чревното възпаление.

Подобряват процесите на детоксикация  

Жлъчният мехур и черният дроб работят ръка за ръка като основни органи в системата за детоксикация на организма. Храносмилателните горчивки подобряват производството на жлъчни сокове, които елиминират отпадните метаболити и токсините, и по този начин допринасят за намаляване на токсичното натоварване (респективно за подобряване процесите на детоксикация).

Подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества

Храносмилателните горчивки подпомагат производството на слюнка и жлъчни сокове, което улеснява по-ефективното разграждане и усвояване на храната. Това означава, че тялото ви е в състояние да абсорбира повече хранителни вещества и да се радва на по-голям жизнен тонус.

Подпомагат имунната функция

Макар че трябва да се направят допълнителни проучвания, изследователите смятат, че са открили връзка между активирането на рецепторите за горчив вкус (T2R) и инфекциите на горните дихателни пътища. Първоначалните изводи са, че активирането на тези рецептори стимулира производството на азотен оксид, който директно убива вредните бактерии.

Регулират чревната перисталтика

Когато храносмилателната ви система функционира изправно, елиминирането на непотребните вещества, известно още като регулярно изпразване на червата, също ще се случва безпроблемно.

Стабилизират кръвната захар

Ползите от храносмилателните горчивки включват и по-стабилни нива на кръвната захар, тъй като улесняват освобождаването и утилизацията на инсулин.

Крият ли рискове храносмилателните горчивки?

Храносмилателните горчивки са безопасни за повечето хора, като нямат почти никакви странични ефекти. Някои билки обаче могат да взаимодействат с определени медикаменти и да не са подходящи (особено при по-високи дози) за хора с бъбречни или чернодробни заболявания, както и за бременни или кърмещи жени.

Как да използвате храносмилателните горчивки?

Ползите от храносмилателните горчивки са по-големи, когато се приемат постоянно, особено ако се борите с определени храносмилателни проблеми. Можете обаче да ги приемате и само в периоди на храносмилателен дистрес. Идеалното време за прием е непосредствено преди или след хранене. Например 30 минути преди хранене капнете препоръчаната доза върху езика си, за да активирате рецепторите си за горчивина, задръжте в устата си, докато започнете да отделяте слюнка, и след това преглътнете.

Видове храносмилателни горчивки и къде да ги намерите?

Едни от най-добрите храносмилателни горчивки, чиито ползи надхвърлят подобряване на храносмилането и осигуряват допълнителни ползи за здравето, са бял трън, джинджифил, глухарче, горчив пъпеш (момордика), корен от женско биле (сладък корен), корен от репей, листа от артишок, пелин и т. н. 

Въпреки че можете да ги направите сами, обикновено е по-лесно да ги купите от здравословен магазин под формата на хранителна добавка (тинктура или чай). Също така можете да готвите с тях, като добавите по-голямо количество пресен джинджифил към рецептите си или като поръсите обилно с рукола салатата си.

Източник: www.drwillcole.com
Снимка: www.pixabay.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *