0 ×
Вашата количка е празна.

Какао – храната на боговете

19 юни 2022, от admin

Любопитни факти

Theobroma cacao (в превод „какао – храната на боговете”) е характерно за американската джунгла дърво, което цъфти и ражда плодове през цялата година. Цветовете растат направо от старите клони и ствола (каулифлория) и имат пет венчелистчета с бледи, леко ароматни и подобни на гъба израстъци. Те се опрашват от фини насекоми, наречени галици. След опрашването всяко цветче развива шушулков плод с големина от 17-20 см, който узрява за няколко месеца и съдържа между 20 и 50 подобни на бадеми семена или „бобове”, заобиколени от фина и сладка месеста част. Именно тези семена се наричат „храната на боговете” – суровата, естествена форма на шоколада.

В момента в света се култивират три основни разновидности на Theobroma cacao: Criollo, Forastero и Trinitario (кръстоска между първите две). Criolloса най-ценният вид и представляват едва 1% от световния пазар на какао.

Полезни свойства

Какаото е най-добрият природен източник на следните нутриенти:

Антиоксиданти

Какаото съдържа най-високата концентрация на антиоксиданти от която и да е храна в света. Тези антиоксиданти включват полифеноли, катехини и епикатехини. На единица тегло какаото съдържа повече антиоксиданти, отколкото червеното вино, сините боровинки, наровете, годжи беритата и акай беритата, взети заедно. Антиоксидантите защитават ДНК от свободните радикали.

Желязо

Какаото е изключително богато на желязо – критичен минерал в храненето. Желязото е част от хемоглобина, който поддържа здрава кръвта и се бори с анемията.

Магнезий

Какаото е източник номер едно и на магнезий – един от най-важните алкални минерали. Магнезият увеличава умствените способности и гъвкавостта, помага за изграждането на здрави кости, подкрепя сърцето, отпуска мускулите, засилва чревната перисталтика и алкализира. Когато в организма има достатъчно магнезий, вените и артериите се отпускат, което намалява съпротивлението и подобрява потока от хранителни вещества, кръв и кислород по цялото тяло.

Манган

Какаото е богат източник на манган – незаменим микроелемент в храненето. Манганът подпомага желязото при окисляването на кръвта и образуването на хемоглобина. Интересното за мангана е, че се концентрира в сълзите.

Мед

Медта е незаменим микроелемент. В естествена форма е открита като част от комплекса на витамин С в растенията, включително в какаото. Помага за изграждане на силен имунитет и здрава кръв.

Омега-6 мастни киселини

Какаото съдържа незаменими омега-6 мастни киселини. Всеки сготвен или обработен шоколад съдържа гранясали омега-6 мастни киселини (трансмазнини), които могат да предизвикат възпалителна реакция. Това е крайният арбитър по въпроса суров срещу преминал топлинна обработка шоколад.

Хром

Хромът е важен микроелемент, който подпомага баланса на кръвната захар. Какаото съдържа достатъчно хром, за да попълни дефицита от този минерал.

Цинк

Какаото е отличен източник на цинк. Цинкът играе критична роля за черния дроб, половите течности, панкреаса, кожата и имунната система. Освен това участва в хиляди ензимни реакции в организма. Но е по-биодостъпен след детоксикация от тежки метали.

Какаото съдържа още:

Анандамид

Анандамидът е вид ендорфин, който се секретира по естествен път след физическо натоварване. Той е открит само и единствено в какаото. Анандамидът е познат като „химикал на блаженството”, тъй като се освобождава в състояние на удовлетворение.

Серотонин и триптофан

Какаото съдържа значителни количества от незаменимата аминокиселина триптофан. Наличието на триптофан в хранителния режим е критично за производството на серотонин – невротрансмитер, който помага за намаляване на тревожността и изграждане на адекватна „защита срещу стрес”.

Теобромин

Какаото е един от най-богатите източници на теобромин – ефективно антибактериално вещество, което убива Streptococcus mutans (микроорганизъм, причиняващ кариеси). Теоброминът е с подобен химичен състав на кофеина, но не стимулира нервната система като него. Той прави работата на сърцето по-лека, което е една от основните причини да е важна част от всяка здравословна за сърцето диета.

Фенилетиламин (ФЕА)

Фенилетиламините (ФЕА) са клас химически съединения, които се намират в изобилие в какаото. Те обаче са налични само в суровия шоколад, като могат да се образуват и в организма в състояние на влюбеност. Вероятно това е една от основните причини, поради които шоколадът и любовта имат толкова дълбока връзка. Фенилетиламините помагат за увеличаване на концентрацията и намаляване на апетита, което превръща какаото в най-добрата високоенергийна храна за отслабване.  

Фибри

Какаото съдържа изключителен вид разтворими фибри – дори след като бъде пасирано и натрошено, продължава да помага за пречистване на червата и подобряване на перисталтиката.

Препоръчителният дневен прием за възрастни е 1-2 с. л.

Рецепта с какао

Канелени ролца

Необходими продукти:
1 ч. ч. сурови орехи (или други сурови ядки)
1 ч. ч. фурми (предварително накиснати в изворна или трапезна вода и обезкостени)
¼ ч. ч. сурови (счукани) какаови зърна
2-3 щипки канела на прах

Начин на приготвяне:
Смесете орехите и фурмите в кухненски робот, докато станат на тесто. Поръсете с канела и разточете лист с височина 0.5 см. Поръсете със суровите какаови зърна и навийте на руло. Сервирайте и консумирайте с удоволствие!

Източник: Суперхрани – Дейвид Улф
Снимка: www.pexels.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *