0 ×
Вашата количка е празна.

Видове естествени подсладители – предимства и недостатъци

26 юли 2020, от admin

Знаете ли, че почти всеки хранителен продукт на пазара съдържа някаква форма на захар? Дори т. нар. „здравословни” храни могат да бъдат натоварени с подслаждащи съставки. Консумирането на твърде много захар обаче води до диабет, затлъстяване, хиперактивност и куп други здравословни проблеми. Ето защо включването на определени алтернативи на захарта (наред с култивираните храни и правилните пребиотици и пробиотици) в диетата е от съществено значение за всеки, който се опитва да се придържа към по-здравословен начин на живот.

Към „приличните” подсладители спадат:

Агаве

Агавето е вид силно преработена захар, състояща се от 90% фруктоза, което го прави подходящо за диабетици. Трудно е да се каже дали агавето на пазара не идва от токсични растения (вместо само от синьо агаве) и дали не представлява най-обикновен преетикетиран глюкозо-фруктозен царевичен сироп. Затова избирайте биосертифицирани варианти и използвайте само от време на време.

Кленов сироп

Кленовият сироп също е вид преработена захар, но под формата на поне 66% сукроза. Богат е на калий, калций, магнезий, манган, цинк, както и на много аминокиселини и фенолни съединения.

Меласа

Меласата не е толкова сладка, колкото захарта. За сметка на това е с високо съдържание на желязо, калий, калций, магнезий и фосфор. Черната меласа (blackstrap molasses) е с още по-малка сладост, но с по-богат минерален състав.

Сред най-добрите подсладители са:

Еритритол

Еритритолът е вид захарен алкохол, който притежава 60-80% от сладостта на обикновената захар. Без калории, с нисък гликемичен индекс (ГИ), стабилен при термична обработка и най-вече – лесен за храносмилане и неизискващ твърде много инсулин за метаболизиране.

Ксилитол

Ксилитолът също е вид захарен алкохол, който като консистенция и сладост максимално се доближава до бялата захар, но съдържа 33% по-малко калории. И той, подобно на еритритола, се получава чрез ферментация (най-вече на царевица, но може да бъде извлечен и от бреза, откъдето идва и другото му наименование – брезова захар). Подпомага зъбната реминерализация и предпазва от кариес.

Монашески плод (лаканто)

Монашеският плод  (Luo Han Guo) е 300 пъти по-сладък от захарта. Сладостта му обаче не идва от наличието на фруктоза, както е при повечето плодове, а от група тритерпенови гликозиди, наречени могрозиди. Доказано е, че не повишава нивата на инсулина и кръвната захар. С нула калории, подходящ за диабетици и хора с наднормено тегло. За съжаление все още не се внася в България.

Стевия

Стевията произхожда от Япония и се среща в две основни форми – прахообразна и течна. Сладостта й е 200-300 пъти по-голяма от тази на захарта. Отново няма калории и е подходящ за диабетици и хора с наднормено тегло.

Източник: www.bodyecology.com     
Снимка:
www.pexels.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *