0 ×
Вашата количка е празна.

Безглутенови тортили

22 януари 2023, от admin

Тортилите с брашно от касава (маниока) са супер лесни за приготвяне и са също толкова вкусни, колкото тортилите от пшенично брашно. Брашното от касава е безглутеново брашно, което се приготвя от корен от маниока (юка), като за целта коренът се обелва, изсушава и смила на брашно. Брашното от касава не е идентично с брашното от тапиока, което също се получава от корен от маниока, но на друг принцип – коренът се измива, за да се извлече нишестена течност (без реално да се използва целият). Докато брашното от касава не е подходящо за тези, които са на кетогенно или нисковъглехидратно хранене, то все пак има хранителна стойност, тъй като има отличен пребиотичен ефект (т. е. подхранва полезните бактерии в червата). Ето и рецептата за самите тортили:

Необходими продукти:
1 ½ ч. ч. брашно от касава
¾ ч. ч. топла вода (може и малко повече, ако е необходимо)
¼ ч. ч. студено пресован зехтин
½ ч. л. морска или хималайска сол
1-2 щипки чесън на прах

Начин на приготвяне:
В голяма купа разбъркайте брашното, солта и чесъна на прах. Добавете водата и зехтина и замесете тесто. Разделете готовото тесто на 8 равни части и разточете всяка част между хартия за печене с дебелина около 0.3 см и диаметър около 10-12 см. Загрейте сух тиган на средно висока температура и изпечете тортилите за 1-2 минути от всяка страна. Ще знаете кога да ги обърнете, когато по повърхността им започнат да се образуват мехурчета. Сервирайте ги топли с любимите си съставки за тако!

Рецептата е вдъхновена от: www.evolvingtable.com
Снимка: www.evolvingtable.com

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *